Håll benen högt för bättre åderbråck

ben utan åderbråck

Åderbråck är ett problem som många svenskar lider utav. För många innebär det inga större bekymmer, men det finns olika grader av det. För vissa kan det göra ont, medan det för andra i hög grad är ett estetiskt bekymmer. Kanske känner man sig inte lika bekväm att gå runt i klänning eller shorts längre. Även om det inte är farligt, är det något man gärna undviker.

Då kan det vara dag för en åderbråcksbehandling. Idag finns det många, moderna behandlingsmetoder för att göra sig av med åderbråck snabbt och effektivt. Dessa behandlingar kostar dock en del pengar, och det kan därför vara aktuellt att helt enkelt testa lite enklare metoder först. Om det fungerar behöver man inte lägga ut de många tusentals kronor som dessa behandlingar ofta kostar. 

Ett återkommande tips som olika aktörer ger för att lindra åderbråck är att hålla benen över hjärtat för att förbättra blodcirkulationen.

I den här texten går vi djupare in just på det. Hur gör man det egentligen på bästa sätt?

I sängen

Sannolikt spenderar du omkring en tredjedel av din tid i sängen. Har du åderbråck kan du slå två flugor i smäll, genom att ligga så länge som möjligt med benen i upphöjd position. Det här kan göras enkelt genom att trava ett par (relativt hårda) kunder under fötterna. Det behöver inte vara så högt att det blir obekvämt, men viss höjd behövs för att det ska få en effekt. 

Ännu smidigare är det kanske för den som har en säng som är höj- och sänkbar i ändarna. Man kan då enkelt skjuta upp fotändan till önskad höjd. Är det värt att köpa en sådan säng bara för att lindra sitt åderbråck? Njae, det är det kanske inte. I många fall är det nog billigare med en behandling i sådana fall. 

På jobbet

Om du inte har ett höj- och sänkbart skrivbord på jobbet kan det vara läge att skicka in ett önskemål till chefen. Inte bara för ditt åderbråck, utan för att det erkänt kommer med många olika fördelar. Till exempel får du möjlighet att stå mer under arbetsdagarna, utan att du behöver ta rast eller att din produktivitet minskar. 

Bara att stå kan faktiskt lindra åderbråcket. Inte ensamt i sig, men om du ställer dig på tå lite då och då och aktiverar vadmusklerna är det bra. När vadmusklerna aktiveras förbättras blodflödet. Ett annat alternativ vore att ha fötterna på bordet – men det kanske inte fungerar om du sitter i ett kontorslandskap. Med ett eget kontor är det dock något som är möjligt att göra. 

I hemmet

Ett populärt förslag för att hålla benen i höjt läge är att lägga sig på golvet och lägga upp benen mot väggen. Det kanske inte är det mest bekväma, men benen kommer rejält högt upp. Om din sängs kortsida står mot en vägg är det dock kanske att föredra att lägga sig där istället.

Huvudsaken är att du får igång blodcirkulationen i kroppen. Möjligen kan du då bli fri från åderbråck. 

Du kanske också gillar