Vilken typ av tak är vanligast i Göteborg? En tvåhundraårig takläggare hade kunnat berätta en hel del om stadens utveckling och säregna karaktär genom taken.
Det Göteborg som vi ser idag är till stor del en stenstad. Många bränder och eldsvådor i staden ledde under 1800-talet till ett regelverk om att husen bara fick ha två våningar av trä. I Göteborg uppstod då de så kallade landshövdingehusen, med en våning av sten och två av trä.
Taken i Göteborg är traditionellt av tegel. Olika takläggare i Göteborg har använt tegel som sitt huvudsakliga takmaterial sedan minst tvåhundra år tillbaka. Tegel har fördelen att det är motståndskraftigt mot de bistra vintrarna och kan produceras av lera. Dessutom passar det väldigt snyggt på landshövdingehusen i Majorna.
Tänk på takläggaren nästa gång du promenerar i staden
Den som har tagit en promenad i Majorna och tittat uppåt har säkert sett att många av husen har plåttak. Över tid blev det nämligen allt vanligare att takläggarna gick över till plåt istället för tegel i Göteborg. Anledningen var att den industriella utvecklingen med masstillverkning fick priserna på plåt att gå ner.
Plåt är ett robust material som har lång livslängd och som kan stå emot det tuffa kustklimatet i Göteborg. Det är dessutom något särskilt tjusigt med falsade plåttak! Om du har turen att befinna dig i Göteborg – ta en tur i staden och titta på de vackra taken och skänk en tanke åt takläggarna som lade dit dem.