Säg nej till narkotika

Grupptryck och dess påverkan på människor är en underskattad faktor när det kommer till narkotikabrott i Sverige. Att bli fast i en situation där man är påverkad kan leda till allvarliga konsekvenser och förfölja en under lång tid. Det är därför viktigt att våga säga nej till narkotika och inte ge vika för påtryckningar.

Konsekvenserna av narkotikabrott

När man dras in i en situation där narkotika är närvarande, kan det vara svårt att stå emot grupptrycket och säga nej. Det som började som en oskyldig sammankomst med kollegor på den lokala krogen kan snabbt förvandlas till något helt annat. En person i sällskapet tar fram en påse med ett substans som liknar mjöl, men det är tydligt att det inte handlar om pannkaksmix. Trots dina egna invändningar och att du egentligen inte vill vara en del av det, blir du övertalad att följa med till toaletten och prova på det som erbjuds. Det är i det ögonblicket du ångrar att du inte vågade säga nej.

Riskerna och konsekvenserna av att bli fast

Att bli påkommen av polisen när man är påverkad är bara början på en potentiellt tuff framtid. Om du blir dömd för narkotikabrott kan det få allvarliga konsekvenser för resten av ditt liv. En fällande dom kan leda till att du förlorar ditt jobb och får svårt att hitta ett nytt. Arbetsgivare kräver ofta att få ta del av ditt belastningsregister, vilket kan göra det svårt att bli anställd. Dessutom kan även dina vänner och familj vända dig ryggen i en sådan situation. Att inte våga säga nej till narkotika kan få konsekvenser som du önskar att du kunde förändra i efterhand.

Du kanske också gillar