Inte lätt hitta jobb när man är mamma

barn och mamma

Har du också varit med om det? Att du hittar ett jobb som du tycker har ditt namn skrivet och så söker du, bara för att sedan bli refuserad. Det kan ju inte bara vara jag som har varit med om det, eller hur? Frågar man närmaste rekryterare, är det tydligen mycket vanligt. De flesta som söker nytt jobb får vänja sig vid att bli refuserad. Så är det. Men hur ska man göra om man inte nu vill bli refuserad hela livet? Finns det några sätt så att man kan hitta det perfekta jobbet?

Prova att söka spontant

Får du inte napp på de annonser som du söker på, kan du prova att göra tvärtom; sök upp de företag eller de platser där du skulle vilja jobba. Det kallas ”spontan ansökan”. Jag har aldrig gjort det förut, förrän nu. Det krävs ju en hel del av en själv att tänka efter var du vill jobba och välja arbetsgivare först och sedan välja en tjänst där du skulle vilja göra success. Fördelarna med att göra så här är den att du syns mycket mer. Om du söker en tjänst bland 200 andra, då är det lättare att välja bort dig. Men söker bara du en tjänst, som ingen annan har tänkt på, ser arbetsgivaren bara din ansökan. Det är guldläge ju!

Fila på ditt CV och personliga brev

När du söker arbete, ska ditt CV (alltså meritlistan) vara flawless! Den ska vara i det närmaste perfekt, och det är viktigt att den speglar din personlighet. Du berättar vad du har gjort hittills och vad du har bidragit med. Det personliga brevet ska vara just personligt. Här berättar du mer om vem du är som person och hur du fungerar på en arbetsplats. Du ska skryta om dig själv, men det måste ju också vara sant det som du skriver. Annars blir det fel och arbetsgivaren blir besviken på dig. Och det vill du ju inte, eller hur?

Fråga alla i ditt nätverk som jobb

Har man varit länge borta från arbetsmarknaden (som jag) bör man utnyttja alla tänkbara kontakter som du behöver. Fråga alla i sin bekantskap och vänkrets om de känner till någon som behöver någon. det brukar alltid löna sig. Det är ju tyvärr så att det är lättare för en arbetsgivare att anställa någon som de känner lite bättre än att anställa någon som är helt ny. Därför är det en bra idé att tala om för alla att man söker nytt jobb. Särskilt gäller det om man vill ha en ny chef på sitt jobb. Då bör man alltid rekrytera rätt person för jobbet. Läs mer här om hur det går till vid chefsrekrytering i Stockholm.

Du kanske också gillar