Ny lekplatsutrustning på förskolan

Vi har genom åren haft våra barn på olika förskolor. De äldsta hade vi hos en klassisk dagmamma – och det ger väl ett hum om min ålder, kan jag tänka. De yngsta går på en privat förskola och jag ser bara fördelar med detta. Utan en massa politiska anföranden och utan en massa ideologiska skygglappar så konstaterar jag bara krasst att den lösningen är perfekt för våra barn.

De kommunala förskolor där vi tidigare haft barn har förvisso också fungerat, men där handlar det om byråkratiska kvarnar och all den långsamhet sådana maler med. På en privat förskola så finns snabbare fötter, en vilja att möta föräldrarnas och barnens behov och det finns utöver detta också en fördel i att grupperna är mindre. Mina barn blir sedda – och det är viktigt för mig som mamma.

I förrförra veckan kan jag exemplifiera de snabba fötter jag ovan nämnde. Jag och några andra föräldrar har länge stört oss på lekplatsen på förskolan. Det finns en stor yta – men det finns knappt någon lekplatsutrustning. En pliktskyldig gungställning, en gungbräda och en minimal, tråkig rutschkana. Inte direkt det barn i förskoleåldern behöver för att aktivera sig rent fysiskt och för att utveckla den egna fantasin. Vi kontaktade ägaren till förskolan som kallade oss till ett möte där vi i saklig ton fick gå igenom vad vi ville förändra. </p>

Ägaren köpte ny lekplatsutrustning direkt

Det som skedde härnäst är det som är imponerande: redan tre dagar senare uppdaterades hemsidan för förskolan. Ägaren lät meddela att hon – efter en givande diskussion med några föräldrar – sett över lekplatsen och beslutat sig för att köpa in ny lekplatsutrustning. Denna skulle – hör och häpna – börja installeras redan under helgen. Så, summa summarum: nu står vi som föräldrar – vid hämtning och lämning – och tittar på när våra barn leker helt nya lekar, i en lekplatsutrustning som man själv gärna skulle vilja utforska (för 30 kilo sedan…).

Den nya lekplatsen är eggande för fantasin, den är rolig, den bjuder på fysiska utmaningar och kräver i vissa fall ett samarbete mellan barnen. Dessutom är den säker och det finns mjuka mattor under så att barnen landar på ett tryggare sätt. Jag älskar den!

Föräldrar – ta ert ansvar!

Idag så tror jag att vi alla har ett ansvar i att erbjuda våra barn möjligheter till lek och rörelse. Alltför ofta så ser jag att föräldrar tar den enkla vägen och skickar en telefon till sina barn snarare än att aktivera dem. Det handlar om en björntjänst.

Barn behöver lek, de behöver röra på sig, utveckla sin motorik och sitt mod och de behöver lära sig att hantera olika fysiska utmaningar. Vi måste hjälpas åt i detta och vi måste börja ge barnen rätt förutsättningar. Ny lekplatsutrustning är en väg att gå – idrottens underbara värld är en annan.

Du kanske också gillar