Nästa vecka ska jag till Stockholm och fixa min tandskada

Ja, ni läste rätt. I framtiden så kommer ni inte att se mig le med en halv framtand längre och även om många av er verkar ha tyckt att det är en del av min charm så har jag bestämt mig för att laga tanden. Visst; den gör inte på något sätt ont och visst, även jag kan tycka att det är ganska charmigt – men jag tycker inte att det är snyggt. Dessutom så är det inte så himla praktiskt heller (prova gärna att äta knäck med en halv framtand…).

Droppen som fick bägaren att rinna över var att Leo sa att han skulle tycka att jag skulle vara finare med en hel tand (han är snäll och lindar in sin kritik; på samma sätt som Tommy gör) än vad jag är med min halva. Gamla Tuggis, som jag kallar den. Dessutom så har jag en ovana att le mindre än vad jag borde göra, speciellt då jag träffar nya människor och på jobbet så innebär detta ett problem. Man får nya kunder genom att vara öppen och jag känner mig hämmad av att inte kunna bjuda på det leende som jag vill direkt.

Tandläkare. Jag brukar skämtsamt säga att om det inte vore för sådana så skulle jag ha lagat tanden för längesen. Jag är rädd för tandläkare, så enkelt är det. Jag tycker inte om ljudet av borrar, jag tycker inte om lukten, jag hatar inredningen i väntrummet, jag ogillar känslan av bedövning och jag fullkomligt avskyr att tappa kontrollen och inte kunna vara med att påverka vad som sker i min egen kropp. Dessutom så har jag dåliga erfarenheter av tandläkare och – naturligtvis (som alla andra) – så tycker jag att det är för dyrt. Att betala flera tusenlappar för att laga en avslagen framtand som inte gör ont – nej, då lägger jag hellre pengarna på något annat och på min stora familj istället.

Skillnaden? Ja, den tandläkare jag bokat tid hos är inte dyr, det verkar vara väldigt avslappnat där och det ligger i Stockholm – det är faktiskt en tandläkare på Södermalm – härliga Södermalm – av alla ställen. Jag ska ändå besöka huvudstaden nästa vecka i andra ärenden och passade därför på att boka in tiden direkt. Jag vet inte jag – men ska det verkligen skilja så mycket i pris mellan olika tandläkare? Då jag kollat tidigare så har det varit väldigt dyrt, men här var det flera hundra kronor i skillnad. Hoppas den trenden fortsätter. Alla ska ha råd med fina tänder!

Jag är väldigt tacksam att barnen har fri tandvård och jag tycker att det systemet är helt perfekt. Fatta hur dyrt det skulle bli för oss annars?! Sjukt. Lyckligtvis så verkar alla våra barn ha fina tänder och det är väl bara Sanna som sticker ut lite med sin bettskena som hon använder på natten. Resten av gänget har fina tänder och förhoppningsvis så lyder de mina uppmaningar om skötsel. Gör ni det? Varsågod att testa er själva!

1) Borsta tänderna två gånger om dagen och i minst två minuter per gång.

2) Skölj med munvatten efter tandborstning.

3) Använd tandtråd efter varje måltid (ha alltid med Plackers i väskan!).

4) Undvik juice och annat som är surt och ger frätskador.

Och så den viktigaste punkten; den som jag inte nog kan poängtera och trycka på. Det viktigaste rådet som jag kan ge er alla och som jag dagligen predikar för mina barn:

5) Undvik oliver med kärnor!

Jag minns dagen då Gamle Tuggis såg dagens ljus. En varm sommardag, en grekisk sallad, en grön oliv mellan fingrarna, ett glupskt bett och – aj!

Undvik eller undersök era oliver innan ni hugger in J

Ha det bra nu!

Du kanske också gillar