Undvik stora tabbar när du köper fritidshus!

Stuga vid sjö

En väninna är just nu på jakt efter ett fritidshus som hon och familjen ska kunna använda både sommar- och vintertid. Hon tänkte att det är en bra idé att passa på nu under vintern då man kan pressa priserna rätt rejält, särskilt på fastigheter som legat ute ett bra tag på marknaden. Bostadsmarknaden är ju minst sagt lite trög så här års, så många säljare blir glada om de får någon uppmärksamhet alls för sitt objekt.

Dock så höll det på att bli en dyrköpt affär för henne! Hon hittade “drömobjektet” som verkligen hade allt som de letar efter: avskilt läge, men ändå nära en ort med mataffär och annan service, vacker utsikt över en sjö, bastuhus och badtunna, tillräckligt många rum för att alla ska få lite privatsfär även under semestern. Allt detta till ett riktigt pangpris. Hon borde ha funderat både en och två gånger över varför huset inte hade sålts tidigare, för det hade legat ute ett bra tag.

Familjen åkte dit på visning och verkligen älskade stället. Det kändes helt rätt och var nästan finare än det sett ut på bilderna, vilket ju sällan är fallet med tanke på all home styling osv som många mäklare ägnar sig åt. Dock så skulle det säljas med friskrivningsklausul… där bör man verkligen dra öronen åt sig om det inte handlar om en väldigt billig fastighet. Men de tänkte inte mer på saken och bestämde sig för att lägga ett bud.

Som tur var lyssnade hon på mig när jag sa att de absolut måste skicka ut en besiktningsman innan de skriver kontrakt! Annars hade de nu suttit på en fastighet med renoveringskostnader som vida överstiger priset för huset. Om du ska köpa ett hus, stort eller litet, se ALLTID till att besiktiga bostaden noga!

Det visade sig nämligen vid besiktningen att det fanns rejäla problem med mögel i flera av rummen och att badrummet inte var byggt på rätt sätt. Det här var inget som man kunde märka bara genom att titta med blotta ögat utan det upptäcktes först när besiktningsmannen använde sig av mätutrustning som gav utslag för mögelsporer. De bad då om att få riva ytskiktet i ett hörn i ett av rummen för att titta efter och märkte då att det fanns rejält med mögel där bakom.

Gällande badrummet så såg besiktningsmannen att tätskikten var felaktigt byggda när han lossade på golvbrunnen i duschen. Inte roligt!

Annonsen har nu uppdaterats med information om problemen och priset har sänkts ytterligare, men det är verkligen inget bra objekt om man inte vill börja med en helrenovering innan man kan börja utnyttja sitt fritidshus. Min väninna bestämde sig raskt för att titta vidare och var väldigt tacksam för råden jag gav henne.

Vi var ju själva väldigt noga när vi köpte vårt eget hus. Med tanke på priserna i Stockholm så är ju marginalen för renoveringar rätt liten då man brukar behöva maxbelåna ändå. I vårt hus fanns det några få skönhetsproblem såsom ett par slitna vindskivor, en läckande hängränna och liknande, men det är ju rätt lätt att fixa på egen hand. Det är mer de där stora sakerna som man måste se upp med så att affären inte blir långt mycket dyrare än man först hade tänkt sig.

Du kanske också gillar