Städhjälp eller inte?

hemstädning

Det finns extremt många fördelar med att ha en stor familj. Framförallt så handlar den största fördelen om att jag och min man vet att våra barn alltid kommer att finnas där för varandra; det finns en kärlek mellan dem som helt enkelt kommer att bestå. I denna kärlek ligger också ett ansvar där de äldre ställer upp och hjälper till med att uppfostra de yngre och där tror vi att vi har en fördel mot hur fallet är i lite mindre familjer. Redan på ett tidigt stadium så får våra barn lära sig att ta ansvar: både för sig själva, sina syskon och för vårt hem.

Om detta kan vi säga att de två första punkterna flyter på utan några större problem; barnen hjälper varandra, ser till att ställa upp och exempelvis hämta från dagis, hjälpa till med frukost och andra måltider samt agera läxhjälp för varandra.

Den tredje punkten dock – den lämnar verkligen lite mer i övrigt att önska. För; om du läser den här texten och är förälder till ett- eller två barn så vet du att städningen förmodligen inte fungerar som den ska. Hos oss så får du sjudubbla den känslan. Det handlar om ett rent och skärt kaos vissa dagar; man öppnar dörren och möts av ett inferno av kläder, prylar, leksaker, skor, bollar – allt du kan tänka dig. Lägg därtill att varje litet rum döljer samma otrevliga överraskningar och att vi – som grädde på moset – ska hinna med allt annat också… Ja, ni förstår att städningen är en ständig källa till konflikter i vårt hem

Jag vet själv hur det var. Jag var inte speciellt sugen på att hjälpa till med att städa då jag var tonåring och nog var även mina föräldrar väldigt upprörda på hur jag skötte mina åtaganden i hemmet. Min man ska vi förmodligen inte ens tala om (baserat på hur ofta han städar och plockar undan nu i vuxen ålder) och allt det här står mig upp till halsen. Jag känner, helt enkelt, att jag inte orkar mer. Att komma hem ska, som det så vackert heter, vara en schlager. Här är det som att komma hem till en jäkla rockkonsert

Barnen då – hur får man med dem på tåget; finns det någon morot som kan få dem att inse vikten av att hålla rent? Ja, man skulle väl kunna köra den gamla vanliga visan om att smuts leder till sjukdomar och så vidare, men jag tror helt enkelt inte att det hjälper. Till deras försvar ska jag dock säga att de kan om de vill – det vill säga: är det städat så håller de hyfsat rent efter sig under en period. Dessutom så är det inte så lätt att hålla efter i ett hushåll med nio personer under samma tak.

Därför har jag på allvar börjat överväga att ta professionell hjälp. Just det: anlita en städfirma. Ju mer jag tänker på det desto mer självklart känns det. Jag vill också kunna komma hem och mötas av ett rent hem, jag vill också kunna stiga innanför dörren och behålla mitt goda humör och jag vill också känna lugn och ro då jag slutat jobba. Mitt jobb ska inte behöva ersättas av ett annat – obetalt sådant! – så fort jag stämplat ut. Fördelarna med hemstädning är mina ögon betydligt fler än nackdelarna. Den enda nackdelen jag kan tänka på är hur det skulle se ut i andras ögon. ” Titta, där går hon som inte orkar städa”.

 

Ärligt talat: jag kunde inte bry mig mindre om andras åsikter än vad jag gör i dagsläget.

Det jag ska göra nu är att hitta rätt städföretag och jag kommer inte enbart att fokusera på att söka efter kompetens. Nej, jag faktiskt en större oro kring exempelvis säkerhet. Den städning jag tänkt mig kommer att ske medan jag är på jobbet och barnen i skolan – således så kommer huset att vara tomt och där måste jag känna förtroende för den som städar. De punkter gällande säkerhet som jag tänkt lite extra på ser ut som följer:

 

         Kommer samma person att städa?

         Hur löser vi – jag och städföretaget – nyckelfrågan?

         Vad händer om någonting går sönder – har företaget försäkring?

Tre punkter som jag måste ha svar på och som känns extra viktiga för mig. Dessutom så måste jag kolla med Skatteverket om vi är berättigad att använda Rut-avdraget för hemstädningen, men det borde vi vara.

Just nu sitter jag vid köksbordet och skriver; jag tittar åt höger mot diskbänken och ser ett berg av porslin, jag tittar åt vänster och ser en samling av leksaker torna upp sig och jag sneglar lite under bordet och ser hur morgonens frukost lämnat spår i form av gröt, brödsmulor och spilld mjölk efter sig. Det är klart att vi ska anlita ett professionellt städföretag någon dag i veckan.  Vilken annan familj behöver den hjälpen mer än vår?

Du kanske också gillar