Dags för första tandläkarbesöket

barn gungar

Nästa vecka är det dags för det första tandläkarbesöket för minstingen i familjen. Jag är lite nojig över hur det kommer att gå med tanke på att jag vet att just tandläkarbesök inte alltid varit en höjdare och heller inte alltid så lätt hos mina andra barn. Ett tandläkarbesök kan kännas främmande just vid första gången och vanligt är att de är rädda för att gå till tandläkaren. Man kanske träffar okända personer, miljön kan vara främmande med höga ljud, starka ljus, och dofter som kan vara stressande för barnen. Barn kan ofta ha en dålig erfarenhet från tidigare tandbehandling eller till exempel att de har påverkats av någon annan i sin närhet.

Vissa barn kan till och med tycka att det är så pass jobbigt och obehagligt att de till och med vägrar, eller visar olika symtomer av stress. Om rädslan och oron blivit så pass stark att barnet inte får den tandvården som behövs eller när rädslan gör att barnet inte fungerar bra i andra vardagliga situationer kan man kalla det för tandvårdsfobi. Till exempel om barnet undviker att gå till tandläkaren trots att det gör ont i tänderna eller liknande.

Skapa trygghet

Att barn kan känna oro eller rädsla är inget ovanligt, det handlar helt enkelt om att försöka få fram lugnet. Det jag har lärt mig med de gångna åren är att det är av stor vikt att skapa trygghet, till exempel att barnet introduceras bra till tandläkaren och behandlingen. Det är även viktigt att poängtera att man har gott om tid och att riskerna för att det kommer göra ont är minimala. Om man själv som mamma eller pappa vet med sig att sitt barn känner en viss rädsla är det viktigt att tala om det för tandläkaren så att hen är medveten om det. Tandläkaren måste få en bra bild av barnets upplevelse för att kunna skapa ett förtroende till barnet om att det inte är någon fara.

Några bra frågor att fundera kring vid val av tandläkare:

  • Kan tandläkaren hjälpa dig att slappna av och få dig att känna en mer bekväm känsla under behandlingen?
  • Är tandläkaren legitimerad?
  • Passar besökstiderna bekvämt med ditt vardagliga schema?
  • Vad är tandläkarens syn på förebyggande tandvård?
  • Verkar mottagningen vara ren, snygg och praktisk?

Det kan vara klokt att besöka en tandläkare som man känner sig bekväm och trygg med och någon som man kan ha en långvarig relation med under sitt tandläkarbesök. Att hitta en bra tandläkare som uppfyller ens behov är helt klart viktigt!

Du kanske också gillar