Del 3 i följetongen om våldsutsatta familjen

Äntligen har barnen fått det lite bättre. Minns ni att jag förut har skrivit om en mamma som jag känner, som har fem barn med en pappa som inte kunde ta hand om dem som han behövde göra och ge barnen den omvårdnad som var bäst för barnen? Istället kom barnen blåslagna till skola och dagis. Till sist fick fröknarna på barnens dagis och skola upp ögonen för hur de hade det med pappan. Tillsammans med rektorn gjorde de till sist en anmälan till socialtjänsten om deras oro för barnen. Det ledde till att socialtjänsten i kommunen äntligen fick upp ögonen för pappans vanvård och misshandel mot sina egna barn. Jag är så förvånad – hur kan någon mista förståndet på detta sätt och slå sina egna barn? Jag har förstått att han några gånger har använt våld mot min kompis. Det är heller inte okej – absolut inte – men steget är ändå värre att börja slå sina barn (anser jag).

Min kompis har fått skyddat boende

Men nu har min kompis äntligen fått ett skyddat boende. Barnen måste skyddas mot pappan som använder våld som uppfostringsmetod. Det är ju helt galet att de ska behöva utstå våld av sin egen pappa. Samtidigt som jag tycker att det inte är okej att barnen får utstå våld av sin egen pappa, är jag glad över att de äntligen får någon slags hjälp – om man tycker det är en hjälp att bli tvungen att bo på ett skyddat boende.

Den som är utsatt måste flytta – inte den som utsätter

Det är märkligt detta, och precis som när man flyttar på den som blir mobbad på en skola, istället för att flytta på den som utövar mobbningen, så gör man likadant med våldsutsatta barn; det är barnen och den som blir utsatt för våldet som måste flytta, än att man tvingar pappan som utövar våld mot sin egen familj att flytta. Det är barnen som blir offer – först för pappans våld, sedan offer för att bli tvungna att byta dagis och skola. De stackars barnen får inte gå kvar på förskola och skola där de har kvar sina gamla kompisar. Det är helt galet detta. Men det verkar svårt att få myndigheter att göra rätta saker, och min kompis är så trött.

Barnfamiljen måste få lugn och ro

Huvudsaken hon orkar med barnen, kan jag tycka. Att ta strid för sina barn får bli en annan och senare fråga. Just nu behöver hon och barnen helt enkelt lugn och ro för att läka såren. Som det verkar, ser det ut som att hon får hjälp med skyddat boende och det är huvudsaken. Hon får helt enkelt ta en sak i taget. Jag har till och med bett henne att INTE berätta var hon och barnen håller sig gömda, ifall at jag skulle råka försäga mig och råka tala om var någonstans de gömmer sig.

Du kanske också gillar