Något begagnat, någonting lånat och leksaker på nätet

Leksaker

” Hur har ni råd med allt ”? Det är den vanligaste frågan som jag möts av då jag förklarar storleken på min familj. Möjligen i konkurrens av frågor som ” Hur orkar ni och hur hinner ni ”? Svaret är uteslutande planering. I en liten familj så bör man planera, i en större sådan så måste man göra så – allt ifrån skjuts till olika träningar vidare till storhandling och ner till städning och matlagning. Schemat är min bästa vän och det är något som jag aldrig trodde att jag skulle säga. Hade någon sagt till mig att jag skulle bli en almanacks-missbrukare då jag var 14-17 år så hade jag bett vederbörande att knuffa mig nedför närmaste stup. Jag hatade allt som hade med planering att göra och levde spontant, för stunden och i nuet – på gott och ont. Nu blir jag nervös om jag ska gå ner på Ica för att köpa kaffe utan att ha en lapp med ordet – Kaffe – skrivet på sig i min bakficka J

Det ekonomiska? Ja, egentligen är det inte svårare än så att vi båda har varsitt heltidsjobb och två bra inkomster. Vi har barn- och studiebidrag och vi har lärt oss att vända på kronorna till vår fördel. Handling är en typisk sådan sak. Man tjänar på att veckohandla – så enkelt är det bara. Då vi hade två barn så kunde vi kanske unna oss att handla lite för stunden och efter vad vi var sugna på (något som inte sällan innebar att ett inköp av två kilo köttfärs kostade 200 kronor; med all annan frestelse i affären…).  det går inte att göra så nu och det har också gjort livet lite lättare och billigare.

Att ärva från sina äldre syskon är även det ett måste i vår familj. Vi har inte råd att köpa nya skridskor, skidor, datorer och kläder till alla. Det innebär att våra barn får det absolut nödvändigaste i nyskick – resten har förmodligen använts av någon annan i klanen J.

Blocket är en guldgruva för oss där vi ofta – till en bråkdel av priset! – kan köpa riktigt snygga saker som fortfarande är i gott skick. Det rekommenderas verkligen till er småbarnsföräldrar. I förra veckan exempelvis så köpte jag en plastpåse med kläder till Svante för hundra kronor – pyjamas, strumpor, tröjor, mössor – allt! – och som var av väldigt god kvalitet. Samma sak gäller golfklubbor och sportutrustning – kan man stå ut med att någon annan haft sakerna innan så går det att göra rejäla klipp (gäller det barnkläder så är de knappt använda – tänk bara hur mycket och fort en bebis växer).

Naturligtvis så köper vi nytt också och här kan jag säga att det verkligen blivit sjukt mycket billigare idag tack vare internet. Vi köper nästan allting online – vi beställer kläder, vi köper teknikutrustning och vi köper filmer och böcker. Senast så köpte jag leksaker på nätet till Svante – hur billigt som helst. Då vi fick Jocke och Olle så var leksaker väldigt dyra och vi fick verkligen hushålla (samt be om hjälp från våra föräldrar) för att skulle ha något att leka med. Nu? Det är bara att söka på olika leksaksaffärer, jämföra priser och beställa direkt till dörren – fraktfritt. Hur smidigt som helst.

Så; att klara av en familj på sju barn och två vuxna (Tommy är inte billig i drift, hehe) är inte det lättaste. Men, lär man sig att vara rädd om sina saker och lär man sig att hitta genvägarna så går det att komma ganska billigt undan. Visst hjälper det att mitt företag för tillfället går väldigt bra – men vi klarade oss även då det var lite mer knapert. Planering dock – både av tid och för ekonomi – det är ett måste och det bästa råd jag kan ge.

Ciao!

Du kanske också gillar