Så synd om barnen när föräldrarna bara tänker på sig själva

Jga såg häromdagen att antalet vårdnadstvister har ökat med 100 procent mellan åren 2005-2015. Det var en undersökning som en tidning hade gjort, som heter Legally Yours, som hade intervjuat fler 100 advokater om deras erfarenheter av skilsmässor, vårdnadstvister och domslut.

Förvånansvärt många av advokaterna hade sagt att föräldrar som hade växt upp under 1970- och 80-talet som inte var överens om vårdnaden av sina barn, egentligen inte hade problem med vårdnaden. En del advokater sa att de egentligen inte hade något att göra i tingsrätten. Andra advokater sa att många av dessa föräldrar var så själviska att de egentligen hade behövt tänka mer på barnet och lösa problemen för barnens skull än att de skulle stämma varandra i tingsrätten.

Ibland måste man verkligen ta striden för sina barn

Jag vet att många verkligen har ”riktiga” problem – som den mamma som jag har följt de senaste månaderna och som har en man som är våldsam. I de fallen måste man verkligen gå till domstolen för att de ska skydda barnen.  Ett stackars barn ska inte tvingas iväg till boende eller umgänge med en pappa som slår mamma så fort han bara kommer åt. Varför ska barn växa upp med en våldsam pappa? Vad är det vi gör med våra barn? Om man tycker att mamman ska skyddas mot en våldsam man, varför ska då barnet behöva umgås och växa upp med en man som tycker det är okej att slå hennes mamma?

Vad är det som händer med vårt samhälle?

Det där och liknande frågor gör mig galen. Vart är vårt samhälle på väg? Dessutom – och detta är en förlängning av misshandeln mot henne – så kan han alltså helt lagligt se till att hon inte får någonting alls med sig när hon flyttar. Det är som att han fortsätter misshandeln av henne, men efter skilsmässan, genom att väga dela med sig av deras gemensamma hem. Hon är ju dessutom livrädd för honom. Hur ska hon då våga kräva det i hennes hem som är hennes?

Alla som har en misshandlande man behöver poliser

Det enda som hon kan göra är att få med sig några biffiga poliser som hjälper henne att hämta hennes och barnens saker, kläder och tillhörigheter, men hur ska de kunna bestämma vad han, och vad hon ska ha? Till det behöver man en riktigt duktig advokat som kan alla turer kring bodelning och hur man gör när han är våldsam och bara vill puckla på henne. Det är just i sådana här fall som man verkligen behöver en advokat som kan hjälpa en att få de saker som lagligen tillhör en, och att den ”ekonomiska misshandeln” upphör.

Du kanske också gillar