Små barn – små utgifter, stora barn – stora utgifter

När jag blev mamma för 22 år sedan, fick jag höra en massa saker som folk sa; ”det går så fort när barnen växer, passa på att njuta när barnen är små”. Eller; ”små barn – små utgifter, stora barn – stora utgifter”. Jag tyckte det var bland det dummaste jag någonsin hade hört. Men nu, 22 år senare, förstår jag exakt vad de menade, de som sa så här till mig.

När barnen är små

Små barn har inte så stora krav när de är små. Det är märkligt men allt är intressant, fantastiskt och fascinerande när barnen är små. De kan verkligen titta på en blomma och vara helt fascinerade av dem. De blir glada för ett litet kex. De blir överlyckliga för en docka. Eller en ballong. Allt är så enkelt när barnen är små. Kläderna är billiga när de är små.

Nu när barnen är stora

Sedan händer något när de växer; plötsligt krymper kläderna i en rasande takt, skorna krymper, man blir tvungen att köpa hela uppsättningen varje år; nya vinterkläder – och skor. Leksakerna blir allt större; datorerna är större ju större barnen blir. De börjar som små Gameboys, sedan blir det det X-Box, Wii, Sony Playstation. Efter det växer leksakerna till bilar. Och de kostar ännu mer, för att inte prata om körkortet.

Är du beredd att lära ditt barn köra bil?

Om inte du är beredd att lära ditt barn köra bil, blir du tvungen att betala mellan 15.000-30.000 kronor för ett körkort. Plus att man ska köpa en bil också. Så nu förstår även jag att det blir avsevärt stora utgifter när ”barnen” är stora. Och det är ju som att ”barnen” fortsätter vara ”barn” under längre tid, än förut. När jag var 19 flyttade jag hemifrån. Det gör inte ungdomarna längre.

Det finns en fördel lära sig köra bil i Stockholm

Det är ingen dum idé att låta sina barn lära sig köra bil i Stockholm. Jag menar; kan du köra bil i Stockholm, kan du köra bil i vilken storstad som helst. Det är verkligen ett mandomsprov att kunna köra bil i den stressiga trafiken i Stockholm. Kommer du levande ur en rondell och med bilen hel kan du köra i vilken rondell som helst i världens storstäder. Jag vet att några ungdomar väljer att lära sig köra bil på mindre orter i landet, men det är inte bra då de aldrig får lära sig köra bil i en stressad situation och lär sig hantera ilskna bilförare. Det lär körskolorna ut i Stockholm, som den här: trafikskolastockholm.biz.

Du kanske också gillar