Städning en lukrativ marknad

Fönsterputs

Att hemstädning skulle bli en så lukrativ bransch var det inte många som kunde förutse när riksdag och regering införde möjligheten till Rut-avdrag, men bara under förra året gjorda svenskarna Rut-avdrag för miljarder kronor, och bland alla de tjänster som man kan välja inom Rut-avdraget är det hemstädningen som ökade mest.

Politikerna ville inte ha tillbaka pigorna i hemmen

Vi svenskar hade en viss pigdebatt innan Rut-avdragen möjliggjordes. För många politiker var rädda för att vi skulle få anställda som arbetade likt pigorna för 200 år sedan och som stod längst ner på samhällets botten och inte hade några rättigheter. Det ville man inte ha. Man var rädd för att städarna som skulle komma hem till folk skulle utnyttjas på fel sätt och att de knappt skulle få något betalt. Nu blev det inte så och städföretagen ökade i antal.

I stället fick fler arbetslösa arbete igen

Det visade sig i stället att detta var en lukrativ marknad. Flera företag startades för att möta den ökade efterfrågan. Och det var inte bara unga kvinnor som blev utnyttjade av ”rika familjer” som fick stå med mössan i hand och vara glada och tacksamma om de fick någon lön. I stället visade det sig att de som valde att starta företagen själva fick en ny marknad att arbeta på. Barnfamiljerna fick den hjälp som de behövde. De äldre fick den hjälp som de behövde.

Att städa hemma hos folk är inget att skämmas för

Att arbeta som städare hemma hos familjer blev inget att skämmas för. I stället fick företagen chans att få in kapital, de kunde anställa folk, fler arbetslösa fick arbete, och kanske bland det bästa, var att de som var nya i landet fick en chans att komma ut i arbete trots att de inte kunde språket perfekt. Som situation ser ut just nu ser de flesta ut att vara vinnare på städmarknaden.

Finns flera 100 städföretag i Göteborg

Numera finns det 100-tals städföretag i Göteborg som man som familj kan välja mellan. Vad ska man tänka på när man ska välja? Dels gäller det att välja någon som arbetar nära ens bostad, dels ett städföretag som har till exempel egen ansvarsförsäkring, som tar ansvar för sina anställda och har kollektivavtal och som har en bra service gentemot kunderna. Här kan du läsa mer om ett av de städföretag som uppfyller dessa krav och som erbjuder dig hemstädning i Göteborg, med städgarantier.

Du kanske också gillar