Vad gör du när din mamma inte orkar städa längre?

Det känns som att vi överöses av den ena artikeln efter den andra om hur våra äldre missköts inom vården. ”Boende som inte åt eller drack på 46 timmar”, ”Äldre som inte fick gå på toalett på 8 timmar” och så vidare. Har man lite kontakt med sin omvärld och bara lästa nyheterna utan att prata med vårdpersonal eller med dem som har någon äldre familje- eller släkting som bor på något äldre boende, skulle man ju kunna tro att hela världen och vården håller på att ramla ihop.

De goda nyheterna blir aldrig nyheter

Men det kanske är så med nyheter; de goda nyheterna kommer aldrig fram. Det är när det är stora brister som det blir nyheter alls. Och det är väl gott och väl så, om det som INTE är nyheter är att vården fungerar. Det blir helt enkelt inga rubriker som skriker; ”Vården fungerar som vanligt idag med”, eller ”De äldre får all omsorg uppfylld idag också”.

Många kan bo hemma länge tack vare hemstädning

Några av de saker som faktiskt fungerar, är ju när de äldre väljer att bo kvar hemma. Många kan bo kvar hemma, och till och med dö hemma, när de kan få hemtjänst som kommer med mat till dem, och hemstädning som kommer och städar hemma hos dem. Så kanske det är dags att prata om när det faktiskt fungerar här.

Min mamma gick bort för några år sedan. Men innan det mådde hon hur bra som helst i sitt eget hem. När hon fick sämre ben och inte kunde stå på dem så bra längre, fick hon hemtjänst som kom med maten till henne. Tre gånger om dagen kom de och såg till att hon hade allt som hon behövde. En gång kom en hemstädning hem till henne i Stockholm. Hon gillade att hennes ”städerska” som hon kallade hemstädningen, kom hem till henne. De satt alltid en stund efteråt och pratade över en kopp kaffe och kaka.

Som hennes dotter, som inte hann vara hos henne varje dag, kändes det så bra att vet att både hemtjänst och hemstädningen kom hem till henne. Hon hade alltid någon som kom hem på besök och tittade till henne, om så bara för några minuter då de kom med maten till henne.

Sedan flyttade hon in på äldreboende

När hon sedan ramlade och gjorde sig så illa att hon inte längre klarade av att bo hemma, fick hon flytta in på ett underbart äldreboende. Där hittade hon nya vänner som hon hade glädjen att lära känna innan hon gick bort. Så kan det också fungera i Sverige idag, anno 2018. Allt är inte dystert.

Du kanske också gillar